Ce-am mai făcut și ce urmează să fac

June 23, 2019

În ultima vreme, ar părea că am cam luat o pauză de la blog, dar asta nu din cauza lipsei de inspirație, ci dintr-o activitate destul de intensă pe „câmpul muncii”, ca să-i spun așa. Nu ca să mă justific, dar finalul lunii mai și prima parte de iunie mi-am împărțit-o între TIFF, atelierul de scriere creativă de la Târgu Mureș și repetiții pentru un nou spectacol.

CE AM FĂCUT:

Anul acesta a fost pentru prima dată când am lucrat la AperiTIFF și am experimentat puțin din ce înseamnă viața de redacție. Timp de zece zile mi-am dat un alt ritm: mi-am împărțit ziua între ședințe de redacție, to do list, ora 18 – ca termen de trimitere a articolelor, vizionat filme, cafea, multă cafea, pauze de țigară, întâlnit oameni noi și faini. All in all, mi-a plăcut pentru că, în ceea ce mă privește, am luat contact cu un vibe cu totul nou, iar echipa m-a primit din prima  ca pe „unul de-al lor”. Și, fără Codruța Simina chestia asta nu ar fi fost posibilă! Pe lângă filme, atmosferă și oameni, ce mi se pare că am câștigat din toată experiența asta e un soi de autodisciplină în scris, pe care sper s-o păstrez cât mai mult.

Câteva din articolele semnate de mine în revista AperiTIFF, pot fi citite – AICI.

Între 25 mai – 15 iunie, am susținut un atelier de scriere creativă în Târgu Mureș, la invitația prietenilor de la Animact. M-am simțit ca acasă – o fi fost de la participanții matinali de sâmbătă, sau de la talentele de gazdă impecabilă ale lui Sandu, sau poate de la încrederea Olgăi să mă lase să-mi dau frâu liber. Sau poate de la toate la un loc. Ideea e că mi-aș dori să revin și promit că am s-o fac.

Trei dintre textele participanților de la atelier pot fi citite – AICI.

Pe 10 iunie, alături de talentații de la Rondul de Noapte (pe care vă invit să-i urmăriți să vedeți ce chestii mișto fac!), am avut premiera spectacolului Savage/Love. E un spectacol de teatru dans, care radiografiază etapele unei relații romantice de astăzi, de la primele întâlniri, la frica de asumare și, totodată panica de a fi înlocuit, de la aplicații de dating la momente de intimitate, de la prezență la absență. De ce e de văzut? Pentru că, situațiile atacate sunt extrem de relatable pentru privitori, indiferent de vârstă, sex sau orientare. Am adaptat textul original al lui Joseph Chaikin și Sam Shepard, „traducându-l” în contextul de astăzi: o lume a cărei inconsistență și „constipație” emoțională e cauzată de ritmul alert în care trăim.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc pe data de 3 iulie, iar rezervări se pot face – AICI.

CE VOI FACE:

Din iulie, împreună cu regizoarea mea de suflet, Adina Lazăr, o să începem două proiecte noi de spectacol. Cu cât registrele, abordarea și publicul celor două vor fi mai diverse, cu atât e mai mare provocarea. Mai ales că ele s-au aflat pe lista proiectelor câștigătoare a sesiunii de finanțări a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Așa că, „aventura FabUz”, adică Fabrici și Uzine – spectacol de teatru documentar post-industrial, va începe în iulie la Zalău, unde vom investiga/cerceta/imagina/interpreta/juca fenomenul fabricii Armătura. Din octombrie,  spectacolul produs de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, va pleca în turneu prin Cluj-Napoca, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Alba Iulia, Sibiu, București și Craiova. O chestie aparte și de care sunt foarte entuziasmată este faptul că înaintea demarării lucrului propriu-zis, vom susține un atelier de teatru documentar pentru liceenii din județul Sălaj. Vom alege patru dintre ei, care să poată participa în cadrul repetițiilor în postura de actor, asistent de regie și pe documentare.

Aproximativ în același timp, vom începe lucrul la spectacolul pentru copii, Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte, sub egida Magic Puppet din Cluj. Aveam de mult în minte să încerc să scriu un text pentru copii, dar până acum nu mi s-a arătat și încep să cred că 2019 e anul începuturilor.  

După cum se vede, va fi o vară plină, cu recolte bogate la toamnă! În plus, tot cam pe atunci, voi începe o nouă sesiune pentru atelierul de scriere creativă, la care voi da call din timp.

Prin urmare, să ignorăm căldura și să ne umplem agenda! We can do it!

Leave a Reply