Atelierul de scriere creativă

Despre atelier

Atelierul de scriere creativă este un atelier practic și interactiv, dedicat tuturor pasionaților de scris și lectură. Mai mult decât o imagine de ansamblu a scrierii creative, atelierul este ideal pentru stimularea creativității prin asimilarea unor tehnici și trucuri ce pot fi aplicate pe viitor și în alte domenii. Pe lângă suportul teoretic și referințe în literatura de specialitate, în cadrul întâlnirilor de la atelier, participanții învață prin jocuri și exerciții distractive despre elementele ce construiesc un story reușit: personaj, conflict, structură, imagine ș.a Pornind de la convingerea că oricine poate spune o poveste (de multe ori comunicăm întâmplări din viața noastră sau a celor din jur, folosindu-ne instinctual de o tehnică a creării suspansului, de exemplu), atelierul încurajează scrierea colaborativă dintre participanți.

Galerie foto

Fotografii realizate de Bogdan Botaș, Ioana Ofelia și Bogdan Ciolloi

De ce să vii la atelier?

Dacă vrei ca o dată pe săptămână să evadezi din rutina job-ului, sau îți dorești un spațiu safe de exprimare, dar amuzant, deschis și degajat, în care să revii. Dacă ești în căutarea unui hobby sau a altor oameni cu aceleași pasiuni ca și tine. Dacă vrei să descoperi tehnici noi și inedite prin care să-ți stimulezi creativitatea. Dacă vrei să înveți despre construcția unui text original, într-un mod mai puțin convențional. Sau, pur și simplu, de curiozitate 😊

Istoricul atelierului de scriere creativă

Am început să gândesc structura și să organizez acest atelier de scriere creativă de la începutul anului 2015. La momentul respectiv, zona atelierelor de dezvoltare personală se afla într-un stadiu incipient la Cluj-Napoca. Alături de foștii colegi din asociația Create.Act.Enjoy, am început să construim un pachet de ateliere creative deschise tuturor celor care doreau să experimenteze și să se apropie de domeniile scrisului, teatrului și filmului. Răspunsul pozitiv al participanților a fost principalul motiv pentru a continua aceste întâlniri. În același an, ne-am extins aria de interes și în direcția promovării educației nonformale în rândul elevilor și profesorilor de liceu. Între 2015-2018, am fost trainer al atelierelor de scriere creativă din cadrul programului Luna Creativă, organizat de C.A.E în județul Cluj. Ca dramaturg, am susținut și un atelier cu tinerii trupei Guga Junior de la Târgu Mureș, în contextul realizării spectacolului GEN.EU (producție a Teatru 3G în parteneriat cu Teatrul Național Târgu Mureș, 2017) și evenimente pentru elevi în cadrul „Săptămânii altfel” din liceele județului Cluj. În momentul de față, atelierul de scriere creativă a numărat aproximativ 350 de participanți de toate vârstele și din toate domeniile (elevi de gimnaziu, liceu, studenți, adulți aflați în câmpul muncii și chiar pensionari), fiind singurul de gen cu o continuitate atât de extinsă, la nivel local.