Între 25 mai și 15 iunie, la invitația prietenilor de la Animact, am susținut un atelier de scriere creativă la Teatrul Ariel din Târgu Mureș. Le mulțumesc tuturor celor care au îndurat ploaia, frigul și canicula (!) și s-au trezit sâmbătă dimineața cu chef de scris. Nu e ușoară o astfel de disciplină după săptămânile infernal de pline din această perioadă. Și, printre scrisuri, înscrisuri, deadline-uri și jocuri, s-au legat și prietenii, s-au spus povești, s-au împărțit păreri. Îi felicit pe toți și abia aștept să ne revedem!
Iar mai jos, las și trei texte scrise de trei dintre cele mai conștiincioase participante la sesiunea mai-iunie. Cititorilor mai am să le spun doar atât: că merită timpul vostru de lectură!
OANA
Un text de: Brîndușa Meruțiu, Anda Cadariu, Cristina Holtzli
-Ceva nu e în regulă!
Și totuși, nu înțeleg CE anume. Nu reușesc să identific sursa zumzăitului ăstuia infernal, absurd. Încerc să îmi dau seama ce naiba zdrăngăne în halul ăsta. E ceva familiar în zgomotul metalic care îmi picură în urechi, puțin câte puțin. Sigur l-am mai auzit!
-CE?
-Nu știu! Tot ce știu e că ceva nu e cum ar trebui să fie…
Mă uit în jur și nu văd nimic dubios, nimic suspect, totul pare în parametri normali. Nimic ieșit din tipare nu îmi sare în ochi. Și totuși ceva continuă să îmi zgârie auzul. Dar parcă nu e vorba doar despre auz aici, ceva din vacarmul ăsta de neînțeles mi se lipește ca nisipul de ochi, și îmi zgârie privirea cu fiecare fâlfâit de pleoape.
-Am un sentiment taaaare ciudat, de parcă mi-aș fi îmbrăcat sufletul pe dos. Și acum, nu-l mai pot dezbrăca pentru a-l întoarce pe față. Nu mai poooooot!
-Ce nu mai poți? Nu înțeleg nimic din tot ce bălmăjești acolo.
-Nici nu ai cum! De fapt, poate chiar despre asta e vorba.
Îmi acopăr urechile cu mâinile. Doar că această copilărească, disperată încercare de invocare a liniștii nu face decât să înrăutățească lucrurile. Zgomotul e parcă și mai asurzitor acum! Am impresia că mi-a invadat întreg sistemul sangvin, nervos, limfatic, se extinde rapid în tot organismul. Senzația că ceva nu e în regulă cu mine se accentuează.
– Ai stins cafetiera?
– Vorbește mai clar, nu mai bălmăji!
– Ai. Stins. Ca. Fetiera.
– Știi bine că se închide singură.
– Mașina de spălat ai oprit-o?
– Tu ai pus rufele la uscat cu mânuța ta.
Nu înțeleg. Îmi pun din nou mâinile pe urechi. Apăs. Zumzetul continuă, asurzitor, în timp ce mergem încet unul lângă celălalt pe aleea pavată cu macadam. Mă uit iar în jur. Parametri mai mult decât normali. Nicio mașină de tuns iarba, niciun camion, niciun buldozer. Niciun om, niciun câine, nicio pisică. Doar porumbei. Întorc capul, pe care-l simt plin de rumeguș din cauza bâzâitului, iau mâinile de pe urechi și deschid bine ochii. Privesc balconul nostru de la etajul trei și petuniile care zac, semiofilite, în jardiniere.
– N-ai udat florile. Știi bine că lipsim trei zile!
– Ah. Iartă-mă. Am uitat.
Dar nu. Nu e asta. Deja simt că-mi vibrează picioarele. Îmi tremură vârfurile degetelor. Sinapsele mi-au luat-o razna. Coloana vertebrală conduce impulsuri nervoase până-n electronii din unghii. Și atunci, abia atunci, văd că mi s-a desfăcut un șiret. Dau să mă aplec pentru a remedia situația unei posibile împiedicări, și, brusc, mă lovește o sinapsă ca un tsunami:
– Fraiere! Ventilatorul din dormitor!
– Ventila-ce?
– Torul. Ventilatorul, l-ai oprit ?
– Draga mea, dar noi nici nu avem ventilator !
– Tu te simți bine? De cand ai stările astea? Mă îngrijorezi…
– Așa vorbești de parc-am luat-o razna. Nu știu… poate e de la stres, am avut o săptămână nașpa…
– Bine,bine… ai mai avut perioade grele dar n-ai reacționat așa. Auzi,esti pe ciclu cumva?
– Așa mă enerveaza bărbații care fac chestia asta…
– Cum adică… care chestie?
– Asta… dacă o femeie se poartă puțin altfel decât sunt ei obișnuiți, gata… e de la ciclu! Nu, nu sunt la ciclu… de fapt mi-a și întârziat mai mult de-o săptămână!
– Păi… și e normal?
– Da, s-a mai întâmplat, nu-i mare lucru…
– Îhî… Crezi că…
– Ce mă, ce te uiți așa la mine… spune-odată!
– Mă gândeam că… poate ești insărcinată!?
– Și dac-aș fi, care-i problema?
– Nu m-am gândit c-ar fi o problemă… Pur și simplu încercam să găsesc o explicație.
– Aha…și te-ai și văzut tătic… cap de familie.. stâlp ancestral!
– De ce ești așa ironică… cred că ar fi foarte frumos.
– Ce să fie frumos… picioarele umflate ca de elefant, sânii dureroși, rucsacul organic de 4-7 kg pe care 9 luni nu-l poți da jos? Când o să scoți tu un pepene pe fund, atunci să vedem dacă mai crezi că e frumos!
– Hoo… mamăă… ce te-ai porniit! Deci nu vrei să ai un copil!?
– Vreau, dar asta nu-nseamna că nu sunt realistă. Am văzut în ce stare erau prietenele mele însărcinate și… Deci, să-nțeleg că tu ești pregătit să ai un copil?
– Da…asta când o să vrei și tu, binențeles…
– Îhî… Spune-mi, ce valori importante crezi că-i poți tu transmite copilului?
– De ce mă-ntrebi așa ceva… nu știu, nu m-am gândit…
– Suntem pe o planetă suprapopulată unde copiii se fac ca pe bandă. Nu cred că toată lumea ar trebui să facă copii. Poate c-ar fi bine să se facă o selecție riguroasă a celor care vor să lase urmași. În felul ăsta nu s-ar mai naște atâția oameni-rebut.
– Nu știu ce-i cu tine… ești ciudată rău în seara asta..
– Hei, unde-ai pornit așa dintr-odată?
– La budă.
– Ai răcit? Ai fost cam des zilele astea.
– Mda, păi femeile însărcinate merg des la toaletă.
– Hăă…Ce-ai zis.?…Oanaaa!
- Sfârșit
DRUM DE ȚARĂ
Un text de Cristina Holtzli, Brîndușa Meruțiu, Anda Cadariu
E început de august și merg în vacanță la țară. Ne urcăm cu greu în autobuzul înțesat cu oameni, bagaje, sacoșe cu mâncare, găini, pui de găină și alte orătănii. Nu sunt scaune libere așa că tata mă ține în brațe; din când în când se ridică și mă lasă pe mine să stau. Autobuzul e vechi, ruginit, cârâie, tușește rotocoale de fum gri-negricioase, apoi se urnește din loc. După câțiva zeci de kilometri, căldura înăbușitoare, potpuriul de mirosuri, huruitul și rumoarea continuă sunt resimțite amplificat de stomacul meu.
-Tatăă, mi-e răău! Din gură-n-gură, vestea ajunge și la șoferul cu maieu murdar de praf, transpirație și motorină. Mormanul de fiare oprește pe marginea drumului, undeva, în apropierea unei micuțe păduri. Câțiva fumători înrăiți, profită de ocazie și coboară să-și aprindă o țigare. În spatele autobuzului… ,,dau la rațe”, cum ar zice lumea pe-aci. Tata e în apropiere – îmi dă o sticlă cu apă, mă spăl pe față și pe mâinile tremurânde. Îmi ridic capul spre pădure, ca și când aș încerca să extrag cu privirea o doză maaaare de oxigen. Respiiiiiir… apoi expiiiir… încercând să-mi fac rezerve în plămâni. Deodată, la liziera pădurii, un pui de caprioară mă privește drept în ochi! Încremenesc de uimire și bucurie. Câteva secunde, nu mă pot mișca. Brusc, întoarce capul și țâșnește înapoi în pădure. -Tatăă…ai văzuut?
– Ce să văd? Zice taică-meu în timp ce-și stinge țigarea.
Ne urcăm înapoi și înaintăm prin puzderia de călători ca prin marmeladă. Oamenii se plâng de căldură și discută ultimele evenimente din sat, în timp ce-și fac vânt cu ziare și alte obiecte transformate în evantaie. Încep să dau semne de nerăbdare, mă foiesc, ba mă ridic, ba mă așez.
-Tatăă… mai avem muult? întreb îmbufnată.
– Ehhhh, nu foarte mult … am trecut de jumătate. Îmi răspunde plictisit, întorcându-se la ziarul lui mototolit.
Mă resemnez și mai arunc o privire înspre pădure, încerc să îmi fac drum cu privirea prin frunzișul copacilor sperând să reîntâlnesc acei ochi mari, blânzi ce revărsau parcă o liniște de nepătruns. Brusc îmi dau seama că îmi amintesc de ochii mamei. Avea ochii mari, mama, ochi de culoarea ogorului proaspăt arat, și ochii ei mângâiau, îmbrățișau … vindecau, cu fiecare privire, vindecau orice. Renunț însă după câteva clipe, văzând că nu îi găsesc.
Caut imaginea mamei, încerc să mi-o amintesc toată, cu fiecare detaliu pe care m-am străduit din greu să-l memorez în acea zi. Și cu toate astea, imaginea e neclară și tot ce îmi pot aminti sunt ochii ei calzi și profunzi, ochii aceia care nu pierdeau nici o ocazie pentru a zâmbi. Ce-ar fi să închid ochii, îmi spun, poate așa aș putea-o vedea mai bine. Așa că îi închid și îi strâng cât pot eu de tare, îi țin așa o vreme, chiar dacă ei se răzvrătesc încercând să caute lumina.
Mă dor, nu pot să-i strâng mai tare de atât și cu toate astea nimic. Totul în jurul privirii ei e neclar, doar zâmbetul parcă e ceva mai răsărit. Mă enervez, așa că decid să renunț și la această încercare și îi deschid.
Caut privirea tatei și-l întreb:
-Tată … tu, ți-o mai amintești pe mama? Cum era în dimineața…
Zbang. O bucată de cretă în cap. Ridic ochii din jurnalul în care scriu această amintire rurală, amintirea unei încercări de conversație între mine și tata, amintirea unei încercări de reconciliere cu o căprioară. Mă uit în jur. Zbang. Încă o bucată de cretă în cap. E Valentin Zaharagiu, Vali, repetentul clasei. Întotdeauna mă chinuie în pauza mare. Poate pentru că sunt prea visătoare.
Vine spre mine, cu o bucată nouă de cretă în mână, pregătit s-o arunce.
– Termină, Vali! – urlu, și îmi protejez capul cu brațele. Ajutor! Ajutor!
Nu îmi ia nimeni apărarea. Vali rânjește și aruncă creta spre mine. Mă ratează la milimetru. Mă aplec din nou, cu pixul în mână, peste jurnalul decorat cu floricele roz, sperând că o să mă lase în pace. Văd, cu coada ochiului, că se întoarce la tablă. Răsuflu ușurată, dar nu. Era prea frumos ca să fie adevărat. Face stânga-mprejur și se așează cu fundul pe banca mea. Scârbos. Îl ignor. Vreau să mă lase în pace, să mă întorc în autobuzul ăla plin de praf și orătănii, în care încercam să vorbesc cu tata despre mama și căprioare. Dar nu. Vali se apleacă, zâmbind. Are dinții stricați și îi pute gura. Mă retrag. Dar el scoate o bomboană și mi-o pune pe bancă.
– E pentru tine, dacă mă lași să-ți zic ceva la ureche.
Pentru că aș vrea să se termine, accept. Îmi șoptește:
– Proasto!
Ia bomboana, o bagă în buzunar și urlă în gura mare:
– Sanda e o proastă, Sanda e o mare proastă!
Toată lumea râde. Dar eu am citit pe net că ce îmi face mie Vali se cheamă bullying. Și că el e un bully. De ce nu mă lasă în autobuzul meu prăfuit, cu căprioara mea cu ochi zâmbitori, ca niște boabe de cafea de Ceylon? Nesimțitul! Nici doamna dirigintă nu mi-a luat apărarea niciodată. Nici măcar când i-am spus că mă supără foarte tare ce face Vali.
Trebuie să scap de el. Să nu mai plâng în fiecare seară când merg la culcare. Am citit, tot pe net, că bullying-ul nu e niciodată vina celui care o pățește, ci întotdeauna a agresorului. Deci trebuie să mă apăr. Așa că mă ridic din bancă. Arunc cu jurnalul după el și-l nimeresc în nas. Îi curge sânge. Se uită la mine, șocat, în liniștea care s-a lăsat peste sala de clasă mică, întunecată și plină de colegi. Se sună de intrare. Doamna dirigintă intră și încremenește.
Iar eu îmi fac curaj și mă îndrept spre Vali. Spre Valentin Zaharagiu, spaima clasei. El se dă un pas în spate, speriat. Nu-i fac nimic. Îmi iau jurnalul plin de sânge de pe jos. Mă îndrept spre doamna dirigintă. Se uită la mine și deschide gura. Dar sunt mai rapidă ca ea. Și îi spun, în gura mare:
– Eu la școala asta nu mai vin. Mă transfer. La revedere.
Ies din clasă și nu mă mai întorc niciodată acolo.
E un alt început de august și mergem în vacanță la țară. Au trecut douăzeci de ani de la povestea cu Vali, cu jurnalul, cu cealaltă vacanță la țară.
Mihai a insistat să conducă el. Îmi amintesc cum mergeam cu tata pe același drum, în autobuzul prăfuit și plin de orătănii. Alung amintirea ca pe o muscă. Îmi amintesc apoi de jurnal, cum am scris povestea cu tata și mama și căprioare și Vali m-a întrerupt și n-am mai terminat-o niciodată. Și-mi amintesc cum a murit mama, în accidentul ăla oribil de mașină, îmi amintesc dimineața aia, ultima ei dimineață, despre care n-am vorbit până la urmă cu tata și despre care n-am mai scris. N-am s-o uit niciodată. Când ne întoarcem din vacanță, o să caut jurnalul. Precis e undeva în debara. Cu picături de sânge artizanale pe copertă. Poate voi scrie o poveste despre ultima dimineață a mamei.
Ochii lui Mihai sunt ațintiți spre drumul care șerpuiește prin pădure. Din spate ne claxonează un autobuz. Mihai accelerează, râzând. Și, deodată, o frână bruscă, un scrâșnet oribil, roți care fumegă, geamuri sparte, parbriz pulverizat, airbag inexistent, sânge, mult sânge, roșu, maro, copaci, pete albe, și Mihai, ochi în ochi cu căprioara al cărei cap a spart parbrizul. În jur, moarte. În stânga, pădure. În dreapta, pădure. În spate, autobuzul oprit din care se revarsă oameni. În față, căprioara.
Mă plimb încontinuu pe holul spitalului. Mihai e în sala de operații. Nu ca mama, nucamama, nu, nu, nucamama. Să nu pleci ca mama – îmi zic. Să nu mori ca ea, blestemate fie toate căprioarele din lume! Și așteptarea durează ore, ore interminabile.
Într-un sfârșit, iese cineva în halat alb din sala de operații.
– Doamna Sanda Albulescu? Îmi pare rău, dar soțul dumneavoastră…
Citesc ce scrie pe ecusonul lui. Nu scot o vorbă. Mă întorc pe călcâie și plec.
*
Ajung acasă. Intru cu tot corpul în debara. Iau cutiile cu lucruri vechi, le arunc afară. Rochițe, jucării, cărți, pe toate le arunc. Pe fundul unei cutii maro deschis, dau de jurnal. Îl deschid. Și scriu:
Doctor Valentin Zaharagiu, neurochirurg, m-a anunțat azi că Mihai a murit.
Din jurnal cade o fotografie cu mama, mângâind o căprioară la Zoo.
Și lumea începe să se învârtă ca o vată de zahăr.
- Sfârșit
PENTRU ULTIMA DATĂ
Un text de: Anda Cadariu, Cristina Holtzli, Brîndușa Meruțiu
Are o viteză ca Facebook-ul în zilele de duminică. Ea, una, s-a săturat. Deja. Și e doar a doua oară când conduce singură.
Singură, complet singură, total singură, absolut singură, cu coloana vertebrală crispată pe scaunul din față-stânga, scaunul ăsta belit, scaunul ăsta inflexibil, scaunul ăsta incomod, fixat bine în plăcinta asta bombată cu motor, în mălaiul ăsta supradospit cu oglinzi laterale, cu radioairbagclimatizare, scaunul ăsta belit din mămăliga asta pe patru roți. Piciorul îi tremură pe ambreiaj. O doare burta. Degetele i se încordează pe volan. Verigheta începe s-o strângă.
Futu-i! (“Eurooooopaaaaa eeeef eeeem”.) Futu-i, iarăși nori. Numai nori, de două săptămâni. Plouă ca dracu’, plouă mereu, plouă în continuu, plouă de parcă s-a zis cu noi, plouăplouăplouă. Și iar plouă. Futu-i!
În general, e gurmandă când vine vorba de machiaj, dar azi s-a mulțumit cu o dâră de tuș, un strop de rimel și niciun pic de ruj. Mai bine, că și-așa mi l-ar șterge el. El, cu săruturile alea îmbibate de salivă și tutun l-ar șterge, oricât de waterproof ar fi Chanel-ul meu. El. El, cu gura aia plină de dinți falși, înconjurați de buze subțiri deasupra cărora crește o mustăcioară donjuanească ce se oglindește, îngrijită, într-o barbă de tânăr filosof. El, cu mâinile lui mari și unghiile prost tăiate. El, cu pantofii ăia de alergat pe care-i urăsc. El, care mă așteaptă la Gornești, adăpostindu-se de ploaie în stația de maxi taxi. (“She’s got the kind of looks/That defy gravity”.) E ultima oară când mă văd cu el.
Se scarpină pe nas, în timp ce schimbă într-a doua. Apoi ridică ochii de culoarea cafelei de Kenya. Se privește în oglinda retrovizoare. Oare nu i s-au lipit genele de la periuța tocită cu care le-a rimelat? Coboară din nou ochii spre șosea. (“Don’t bother/I’ll be fine/I’ll be fine/I’ll be….”) Oprește radioul… sună telefonul… e el… ce vrea? M-a sunat de vreo cinci ori azi!! L-am rugat să nu mă mai streseze cu telefoanele când conduc… dac-am zis o treabă… aia e!
Ultima oară, i-a zis să nu vină cu mașina, c-a visat el ceva ciudat, un fel de noroi în care se tot afunda. Păi normal c-a visat… dacă plouă de-o lună-ntruna… până și visele ne sunt inundate! De ceva vreme, se merge în coloană. Hai tataie cu coaja aia, ce faci, mergi înainte sau în marșarier? Uită-te la el, moartea te caută pe la azil să-ți dea budincă și tu… îți plimbi beșinile cu trabantul! Trece pe lângă o bornă care-i arată că mai are vreo 5 km… Între timp, se tot gândește cum să-i spună că vrea să-i dea papucii… Îi e groază c-o să-i facă vreo scenă. Noroc că sunt cu mașina… când se-mpute treaba… mă urc la volan și-am tăiat-o!
Sună din nou telefonul… Bă… ăsta-i cu capul… Hopa… Flori, vecina… Stai că te pun pe speaker, să nu stau cu telefonul în mână, că n-am chef să fac cinste c-o amendă!
Femeie, hai repede acasă!
De ceee?
Sunt pompierii la tine în bloc!
Așa șiii?
Ți-au spart ușaaa!
Idioții dracului… era nouăă… săptămâna trecută am cumpărat-o!
Întoarce mașina în prima poartă pe care o vede și cum tensiunea i se înălțase până la cele mai îndepărtate stele din galaxia ce aștepta încă să fie descoperită, lovește poarta cu bara din spate de o îndoaie, bine de tot.
Asta îmi mai lipsea, mi-a zis deșteptu’ de bărbate-miu de-atâtea ori că dacă-s proastă, cel mai bine ar fi să nu mai accelerez când merg cu spatele, să o duc doar din ambreiaj fără accelerație și să mă uit în oglindă și atunci când nu tre să-mi împrospătez rujul ăla de stricată pe care îl tot folosesc de la o vreme. Futu-i, futu-i și iar… fuuuutu-i mama măsiiiii de treabăăă! Acum ce fac?
Se uită îngrozită în spate, apoi la stânga… și la dreapta și convinsă că nu a văzut-o nimeni iese înapoi în stradă în direcția din care tocmai venise.
N-am timp de prostii d-astea acum!
Se tot gândește cine naiba o fi chemat pompierii și de ce, că verifică mereu de cel puțin 5 ori apa, gazul și lumina înainte să iasă din casă. Și după ce iese mai intră o data, să le verifice din nou, să nu cumva să fi uitat ceva. Doar că de data asta n-a mai avut timp să mai intre o ultimă dată, s-a mulțumit cu cele 5 încercări, verificări și reverificări și din câte își amintea totul era perfect normal. Continuă să plouă cu găleata, merge încet căci ștergătoarele abia fac față să curețe parbrizul pentru câteva secunde, atât cât să vadă când e într-o curbă că tre să tragă de volan.
Merge cu vreo 35-40 la oră, mai mult nu are cum, e aproape imposibil să conduci pe ploaia asta și așa are impresia că merge prea repede.
O să-mi ia două ore să ajung în ritmul ăsta. Ar fi mai bine să o sun pe Flori să stea acolo, să nu plece până ajung, dacă idioții ăștia tot mi-au spart frumusețe de ușă. Măcar să nu mă trezesc că rămân și fără puținele lucruri care mai sunt prin casă.
Începe să cotrobăie cu o mână prin poșeta aruncată, în scârbă, pe scaunul din dreapta… cu un ochi pe drum, unul în poșetă, mâinile la fel, una căutând telefonul prin poșetă, alta pe volan simte dintr-o dată o zguduitură, ridică ochii din poșetă și vede șoseaua cum fuge de sub ea. Pierde controlul volanului, mașina se învârte ca bila în ruletă de vreo 5 ori și se oprește în șanțul plin pe jumătate cu apă, de pe marginea cealaltă a drumului. Șocată, se privește în oglindă și nu se recunoaște.
Unde sunt, ce înseamnă toate astea, cum am ajuns aici? Acum 3 ani, eram în culmea fericirii, Adrian tocmai ce mă ceruse de nevastă, urma să trăim un minunat basm împreună!
Iese cu greu din mașina boțită, ploaia se oprește dintr-o dată și o rază de soare se strecoară printre nori mângâindu-i sprâncenele.
Gata! Ajunge cu prostiile, de azi îmi voi lua viața… îmi voi lua viața în propriile mâini.
Se îndreaptă spre marginea drumului, cu tenișii ei Lacoste mustind a mâl și apă de ploaie, dă să iasă din șanț și alunecă lovindu-se cu tâmpla dreaptă de asfaltul lucios și umed al șoselei. Își privește reflexia feței într-o baltă din apropiere și are aceeași senzație ciudată de mai devreme. Parcă nu e ea… Picioarele îi amorțesc, mâinile la fel, încearcă să se ridice, pare că nu-și mai aparține, corpul nu o mai ascultă, îi e din ce în ce mai greu să respire și i se pare că totul în juru-i se întunecă incredibil de repede. Nici un sunet nu i se mai prelinge în urechi și gura i se umple de un gust ce aduce a metal, a… fier parcă, începe să tremure carnea pe ea și simte o oboseală apăsătoare, ca și cum o menghină îi strânge puternic, tot mai puternic cutia craniană.
Am să închid puțin ochii, își spune cu ultimele resurse, câteva minute, doar atât și totul are să revină la normal.
Și i-a închis pentru ultima oară.
- Sfârșit
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.